top of page

Lukupäiväkirja: Henning Mankellin romaanista Kasvoton kuolema

2.9.2014


Valitsin Henning Mankellin kirjan Kasvoton kuolema, joka on Wallander- sarjan ensimmäinen kirja.Olen kuullut, että sarjan kirjat ovat hyviä. Esimerkiksi isäni on lukenut kyseisiä kirjoja ja onsuositellut niitä minulle. Pidän myös itse kyseisen lajityypin kirjoista. En ole lukenut yhtäänWallander-sarjan kirjaa, mutta olen nähnyt yhden Wallander sarjan kirjaan perustuvan elokuvan.Elokuva oli hyvä, joten odotukset kirjasta ovat korkeat.Kirjan takakannen perusteella luvassa on jännittävä murhamysteeri. Kaksi vanhaa ihmistäsurmataan keskellä ruotsalaista maaseutua ja Wallader saa tapauksen selvitettäväkseen.


3.9.2014


Kirjan alussa komisario Kurt Wallanderin elämä ei ole helppoa. Wallanderin vaimo on äskettäin jättänyt hänet, välit tyttäreen eivät ole kovin hyvät, eikä Wallanderilla ole tarpeeksi aikaa omalleyksinäiselle isälleen. Vaikka läheisten kanssa on ongelmia, joutuu Wallander vielä johtamaan raa'ansurman tutkintaa. Kirja sijoittuu 2000-luvun Ruotsiin. Keskellä yötä vanha maanviljelijä huomaanaapurtalossa jotain outoa. Ikkuna on rikki ja talosta kuuluu huutoa. Hän menee tarkistamaantilanteen. Löytö on järkyttävä. Naapuritalon vanha isäntä on surmattu julmasti, ja emäntä onköytetty ja pahoinpidelty vakavasti. Jokin tapahtumissa herättää Wallanderin huomion. Tapaus einäytä perinteiseltä ryöstöltä. Poliisien harmiksi pahoinpitelyn uhriksi joutunut nainen on niinkriittisessä tilassa, ettei pysty puhumaan ja selventämään tapahtumia. Tarinan aloitus herättää hetiainakin oman mielenkiintoni, sekä halun lukea lisää.Luettuani kirjaa 60 sivua, tarina on koko ajan jännittävämpi. Vanha nainen heräsi ja ainoat

sanat mitä hänen suustaan erotti oli ”ulkolainen”, sanojen jälkeen vanha nainen kuoli. Tarkoittiko

hän, että tekijä oli ulkomaalainen? Oliko nainen sekavassa tilassa, vai tarkoittiko sana oikeasti jotain tärkeää. Sitä jää pohtimaan Kurt Wallander, sekä minä.


5.9.2014


Seuraavat 50 sivua ovat aika tasapaksuja. Mitään erityistä ei tapahdu, Wallander ja hänenpoliisiystävänsä yrittävät edelleen miettiä mistä tutkintoja jatkettaisiin. Kirja kuvaa sitä, että poliisinelämä ei ole aina helppoa. Wallander ei ole saanut edelleenkään perheen kesken asioita järjestykseen, eikä tutkinta juurikaan edisty. Kirja on kuitenkin kirjoitettu niin, että ainakin omamielenkiintoni pysyy koko ajan, vaikkei mitään dramaattista tapahtuisikaan.Kirja saa kuitenkin taas yllättävän käänteen, kun surmatun naisen veljeksi esittäytyvä mieskertoo tietävänsä, että hänen siskonsa aviomies olisi elänyt kaksoiselämää. Kuolleen pariskunnannaapurit kertoivat poliiseille, että naapureilla ei ollut juurikaan rahaa, mutta tuo salaperäinen mieskertoo toista. Murhattu isäntä olisikin ollut rikas, mutta hänen vaimonsa ei tiennyt sitä. Isännälläkuulemma on myöskin salainen lapsi toisen naisen kanssa. Voisiko kaksoismurha sittenkin ollaväkivaltainen ryöstö? Komissario Kurt Wallander päättää tutkia isännän kaikki pankkitilit. Yhdeltätililtä löytyy jättipotti. Miehellä oli talletettuna yli miljoona kruunua. Isäntä oli myöskin nostanuttililtään ison summan rahaa kuoliniltanaan. Palaset alkavat loksahtaaa paikoilleen, mutta tutkinta onsilti edelleen aika tyhjän päällä.Tässä vaiheessa odotukseni kirjasta ovat jo täyttyneet. Mielenkiinto pysyy yllä koko ajan, ja tapahtumat ovat jännittäviä. Kirjoittajana Henning Mankell on erittäin hyvä. En ole lukenut muitateoksia häneltä, mutta ensimmäisen kirjan alkupuoli tekee jo vaikutuksen. Kirjoitustyyli onmonimutkaista, mutta silti se on selkeää ja helposti ymmärrettävää. Kirjan tapahtumissa pysyyhyvin mukana, ja sanat ovat 16-vuotiaalle ihan selkeitä, eikä tarvitse käyttää lukemisen sivussasanakirjaa tapahtumat ovat jännittäviä. Kirjoittajana Henning Mankell on erittäin hyvä. En ole lukenut muitateoksia häneltä, mutta ensimmäisen kirjan alkupuoli tekee jo vaikutuksen. Kirjoitustyyli onmonimutkaista, mutta silti se on selkeää ja helposti ymmärrettävää. Kirjan tapahtumissa pysyyhyvin mukana, ja sanat ovat 16-vuotiaalle ihan selkeitä, eikä tarvitse käyttää lukemisen sivussasanakirjaa.


6.9.2014


Poliisilaitokselta on vuodettu tietoja, että tekijäksi etsitään ulkomaalaistaustaista ihmistä. Asiastatulee suuri kohu, ja Kurt Wallander saa puhelun, jossa uhataan, että jos he eivät saa tekijää kiinnikolmen päivän sisällä, jotain pahaa tapahtuu. Seuraavan yönä Wallander ei saa unta, hän päättäälähteä ajamaan toimistolleen. Matkalla hän päättää poiketa pakolaiskeskuksen pihassa. Juuri kunhän saapuu pihalle, kuuluu yllättävä ääni ja yksi parakki syttyy ilmiliekkeihin. Tuli ehtii levitämuihinkin parakkeihin, kunnes Wallander toipuu shokistaan ja ymmärtää soittaa hätänumeroon.Puhelun jälkeen hän lähtee auttamaan keskuksessa asuvia ihmisiä. Hän ei ehdi auttaa ketään, kunpalokunta ja poliisit saapuvat jo paikalle. Onneksi lähes kaikki pakolaisista ehtivät ulosrakennuksista. Tutkimuksissa selviää, että tuli sytytettiin ajastetulla panoksella, joka sytytti bensaankastettuja lakanoita tuleen. Kuka voisi olla tekijä? Wallanderin saama uhkaus ei välttämättä liitytapaukseen, mutta sitä päädytään silti tutkimaan tarkemmin.


8.9.2014


Yksi välipäivä kirjoittamisessa ja lukeminen on edistynyt suhteellisen paljon, joten kirjoitettavaariittää.Kaksoismurhan tutkinnat alkavat edistyä lupaavasti. Kurt Wallander ja hänen työparinsaGöran Boman ottavat tehtäväkseen löytää murhatun isännän salaisen lapsen. He päättävät käydäläpi sellaiset äidit, joiden lapsi on lähellä syntynyt ja jonka isä on ilmoitettu tuntemattomaksi. Kunhe menevät haastattelemaan kolmatta naista, he uskovat löytäneensä etsimänsä. Kampaajanatyöskentelevä nainen on epäilyttävän oloinen kun häneltä kysytään tunteeko hän murhattua miestä.Nainen vastaa kieltävästi, mutta jokin hänen olemuksessaan herättää poliisien epäilyksen.Tutkintoja ei voi kuitenkaan jatkaa, ennen kuin he menisivät puhumaan naisen pojalle, joka saattaisiolla murhatun miehen salattu poika. Naisen kertomuksen mukaan poika elättää itsensä myymälläpostitse alusvaatteita. Kun he saapuvat pojan asunnolle, se on tyhjillään. Talon ovi on auki ja hepäättävät mennä sisälle. Talo on sotkuinen ja täynnä, mutta sieltä ei kuitenkaan löydy mitään senkummallisempaa. He menevät avoinna olevaan kellariin josta löytyy paljon lintuhäkkejä jamuovipussissa 23 000 kruunua käteistä. Jo näillä perustein mies herättää epäilyksiä, mutta heidänon kuitenkin tavoitettava hänet.Saman aikaisesti Wallander on sopinut tapaamisen entisen vaimonsa Monan kanssa. Häntapaa Monan ravintolassa. Wallander purskahtaa itkuun ja pyytää ex-vaimoaan takaisin, muttaMona ei tunne samoin. Wallander ymmärtää, että Mona ei palaisi ja hänen täytyisi hyväksyä se.Hän myös näkee tyttärensä juna-asemalla. Linda tytär nousee junaan jonkun tumman miehenkanssa. Mona kertoo, että tumma mies on Lindan poikaystävä.Tapahtumat täydentävät hyvin tarinaa. Herää mietteitä, onko kampaajalla ja hänen pojallaantekemistä jutun kanssa. Onko Lindan poikaystävällä jotain tarkoitusta tarinan kannalta. Murhatunnaisen viimeiset sanathan olivat ''Ulkolainen.''. Poliisit myöskin löytävät koko ajan uusia johtolankoja, joten on mielenkiintoista mitä tulee tapahtumaan. Odotan jatkoa innolla.


10.9.2014


Hieman ennen sivua 200-tapahtuu jotain odottamatonta. Lähellä pakolaiskeskusta ammutaanmaahanmuuttaja. Murhaa aletaan tutkia. Heti alussa Kurt Wallander saa hyviä johtolankoja.Pakolaisnainen on nähnyt miehen seisomassa pellolla syöden omenaa, aivan lähellä murhapaikkaa.


Nainen ei ole varma, mutta miehen jalkojen juuressa saattoi olla jotain. Ehkä ase? Myös toinenmaahanmuuttaja oli kuullut auton äänen lähellä tapahtumapaikkaa. Pakolaismiehellä on erikoinenkyky tunnistaa automerkin pelkästä äänestä. Selviää, että kyseessä on Citroén-merkkinen auto.Wallanderin avustaja menee tutkimaan paikan, jossa nainen oli nähnyt miehen. Pellolta löytyykinpuoliksi syöty omena, kengänjälkiä ja läheisyydestä muutama tupakantumppi. Onko johtolankojatarpeeksi, jotta poliisit löytävät tekijän?


11.9.2014


Kurt Wallanderin sisko on tulossa käymään. Samoihin aikoihin poliisit saavat lupaavan vihjeen.Entiseltä poliisislta on varastettu auto, joka sopii kuvauksiin. Wallander menee tapaamaanvarhaiseläkkeelle jäänyttä poliisia. Jokin saa Wallanderin epäilemään miestä maahanmuuttajanmurhaajaksi. Hän päättää tarkkailla tätä. Kun Wallander on yöllä vahtimassa entisen poliisin taloa,tapahtuu jotain yllättävää. Mies poistuu takaoven kautta. Pitkän varjostuksen jälkeen hän seuraamiestä kerrostalolle. Wallander kiipeää rakennustelineitä pitkin ylös katsomaan mitä siellä tapahtuu.Hän näkee kun entinen poliisi vaihtaa aseita toisen miehen kanssa. Yllättäen hän tajuaa, että toinenmies on pakolaisnaisen kuvailema henkilö, joka seisoi pellolla syöden omenaa.Seuraavana aamuna Wallander menee poliisien kanssa kerrostalolle pidättämään pellollanähtyä mieshenkilöä. Mies onnistuu pakenemaan, mutta pitkän takaa-ajon jälkeen mies törmääautolla seinään ja kuolee. Todisteet ovat kuitenkin selviä, että mies oli murhaaja ja myös entinenpoliisi oli osallisena tapaukseen. Poliisit pidättävät entisen kollegansa.Kun yksi murha on ratkaistu, poliisit jatkavat kaksoismurhan selvitystä. Kurt Wallanderpäättää tutkia tarkemmin kampaajan ja hänen poikansa asioita. Vihjeen kautta käy selville, ettäalusvaatteita myyvä poika on riippuvainen uhkapeleistä, ja pahasti velkaantunut. Wallander päättääkuulustella hänen äitiään vielä kerran. Wallander saa naisen murtumaan ja kertomaan, että murhattuisäntä on hänen poikansa isä. Wallander saa kuitenkin selville, että poika ei ole murhannut isäntää.Tässä vaiheessa olin melkein varma, että poika olisi murhaaja. Uusien käänteiden myötä jännityskuitenkin jatkui kun poika osoittautukin syyttömäksi.Kurt Wallander on jo vaipua epätoivoon, kun hän tajuaa mennä vielä kerran keskustelemaantarkkanäköisen pankkivirkailijan kanssa. Yhtäkkiä nainen muistaa, että kun murhattu isäntä nostiison summan rahaa, hänen perässään tuli kaksi ulkomaalaista miestä. Toinen miehistä nosti maastaisännän pudottaman kuitin, missä luki nostosumma, nimi ja osoite. Wallander ymmärtää, ettämiehet ovat murhaajia, mutta ei silti keksi miten saisi selville keitä he olivat. Hänellä käy kuitenkintuuri. Parin päivän päästä pankkivirkailija soittaa, että samat miehet ovat taas pankissa. Poliisit eivätehdi tarpeeksi ajoissa paikalle, mutta saavat valvontakameran nauhoilta kuvat ja laittavat ne jakoon.Pakolaiskeskukselta soitetaan, että omistaja tuntee henkilöt. Mies kertoo murhaajien nimet, mutta eivieläkään ole selvää missä he asuvat nyt.Wallander ja hänen työparinsa Martinsonin päättävät mennä läheisille markkinoille. Kuinkaollakkaan he huomaavat murhaajat yhdessä kojussa myymässä nahkatakkeija. Pienenvälikohtauksen jälkeen kaksikko saa miehet kiinni ja rikokset saadaan selvitettyä. Ulkomaalaisetmiehet tunnustavat teon, mutta sitä ei saada selville, miksi he käyttivät tarpeetonta väkivaltaa.Tapaus on nyt selvitetty ja Wallanderilla on taas aikaa pohtia omia perhesuhteitaan.Mietteitäni kirjasta:Vaikka tämän päiväkirjan kanssa tulikin hieman kiire, olen tyytyväinen. Mielestäni HenningMankell on kerrassaan erinomainen kirjailija. Vaikka tämä oli ensimmäinen teos, minkä olenhäneltä lukenut, se teki suuren vaikutuksen. Pidin koko kirjan juonesta. Se oli jännittävä ja se jättiarvailuille tilaa. Silti juonenkäänteet olivat niin yllättäviä, etten arvannut mitään tapahtumia oikein.


Kirjoitus tyyli on hyvä ja miellyttävä lukea. Kasvoton kuolema on kirja, jota voin suositella kaikillerikosromaaneista pitäville. Kirja vastasi odotuksiani. Ainoa, mistä en pitänyt oli aivan viimeistensivujen ratkaisu. On hieman tyhmää, että etsityt murhaajat sattuivat juuri poliisien kanssa samoillemarkkinoille. Tuo ei kuitenkaan kaada maailmaa, sillä kokonaisuutena kirja oli erinomainen. Vaikkalukeminen ei kaikkia innostaisikaan, voin sanoa, että rikosten ratkaisuista pitäville ihmisille tässä onkirja joka kiinnostaa.


Kommentteja


  • Lukupäiväkirjasta sain arvosanaksi 7 ja siihen olen ihan tyytyväinen.

  • Olisin varmaan pystynyt parempaankin, mutta kirjan lukeminen jäi viime tippaan.

  • Tekstiä lukiessa huomaan, että referaattia on ehkä turhankin paljon, ja jaksotusta olisin tehnyt toisin. Kappaleet ovat paikoin mammuttimaisia.

Sosiaalinen media
RSS Feed
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Tumblr Social Icon
  • Vimeo Social Icon
  • Flickr Social Icon
  • goodreads.png
bottom of page