top of page

5. Pohjoisen porot (tekstitaidon vastaus)


Reportaasissa Pororieha (Mondo 2/2012) Sanna Jokinen kertoo jokavuotisesta Pororieha-urheilutapahtumasta, joka järjestetään Lapin Inarissa. ”Poroajossa on kilpailtu jo 1950-luvulta, ja joka kevät porocupin parhaat porot kokoontuvat Inariin Poronkuninkuusajoihin”, Jokinen kertoo.

Tapahtumana Pororieha on erittäin suuri ja monipuolinen. Tapahtuma on porokansalle vuoden tärkein, ja siellä tavataan tuttuja ja pidetään hauskaa. ”Lipun ostaneita on viikonlopun aikana noin 1400, ja Inarin hotellit on varattu täyteen jo kuukausia ennen kisaa”, sanotaan reportaasissa. Tästä huomaa tapahtuman suuruuden ja suosion. Siellä on menoa niin aikuisillekin kuin lapsillekin. Aikuisille on järjestetty kuuluisat poronkuninkuusajot ja lapsille supungin heittoa. Jokinen pyrkii saamaan melko mukavan ja lämpimän mielikuvan tapahtumasta ja sen ihmisistä: ”Karvalakkinen poromies huikkaa ohi kulkiessaan ja läimäisee Mauri lakelaa toverillisesti selkään. - - Kisojen lähettäjäkin köllöttää tyytyväisenä hangessa aurinkolasit silmillään." Tälläisten virkkeiden avulla toimittaja välittää tapahtumasta lämpimän ja leppoisan kuvan.

”Porokilpailujen säännöissä kielletään kiroileminen ja alkoholinkäyttä kilpailualueella.” Tällä pyritään näyttämään, että kyseessä todellakin on iloinen perhetapahtuma. Toki baarissa tietenkin järjestetään jatkot, mikä kuuluu perinteiseen suomalaiseen tapaan. Tapahtuma on myös monikulttuurinen, mikä näkyy seuraavasta lauseesta: ”Perhekunnat kolmen valtion alueelta-Suomesta, Norjasta ja Ruotsista- matkustavat kisoihin yhdessä.”

Urheilulajina porokilpailu on vaikea. ”Asento on kyyry ja vauhti niin kova, että kaatuminen näyttää väistämättömältä.” Reportaasin kirjoittaja sanoo siis, että laji vaatii paljon harjoittelua ja kokemusta. Kaikki ei kuitenkaan riipu pelkästä ihmisestä. ”Koulutus aloitetaan poron ollessa nuori, huippukunnon saavuttaminen vaatii vuosia.” Jokisen mielestä siis poro on erittäin suuressa osassa kilpailua ja mikä tahansa poro ei kelpaa kilpailuun. ”Isojen kisojen jälkeen porot viedään suoraan doping testeihin.” Tämä kertoo siitä, että jotkut ehkä yrittävät syöttää poroilleen kiellettyjä aineita pärjätäkseen paremmin kilpailussa.

Sannan mielestä Pororieha on siis vaativa kilpailu, jossa vaaditaan tietoa ja taitoa. Kilpailualue on mukava ja rauhallinen paikka viettää pari päivää koko perheen kesken.

Kommentteja

  • Kirjoitin tämän koeviikolla ja sain siitä arvosanan 8

  • Omasta mielestäni onnistuin tehtävässä melko hyvin ja noudatin tehtävänantoa.

  • Millainen mielikuva reportaasissa luodaan porokilpailuista urheilulajina ja tapahtumana? Millaisin sanavalinnoin mielikuva syntyy? Perustele analyysisi tekstihavainnoin.

Sosiaalinen media
RSS Feed
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Tumblr Social Icon
  • Vimeo Social Icon
  • Flickr Social Icon
  • goodreads.png
bottom of page